Groeit het tandvlees nog terug?

Gepubliceerd op 31 maart 2022 om 09:15

Zegt de tandarts ook wel eens tegen jou dat je te hard poetst?

Door te hard poetsen of boenen beschadig jij je tandvlees en trekt het terug. Het gevolg ervan is dat je wortel bloot komt te liggen en je meer last kan hebben van gevoeligheid bij warm en koud. De gevoeligheid kan zo erg zijn dat zelfs aanraken pijnlijk is.

Maar ik poets niet te hard!

Maar niet alleen te hard poetsen veroorzaakt dat het tandvlees terug trekt. Want ook een verkeerde techniek van poetsen is een reden waardoor het tandvlees beschadigd raakt. En dat geldt ook voor niet goed genoeg poetsen. Want als plaque te lang en te vaak blijft zitten irriterend.

Toch kan ook een trauma of een beugel de reden zijn dat het ontstaat.

Doe ik het nu dan wel goed? Ik wil mijn tanden en kiezen niet verliezen!

Tandvlees volgt het bot. Dus als er geen bot genoeg is, dan zal het tandvlees terugtrekken. En het bot is zeker het fundament waardoor je tanden en kiezen in je mond blijven zitten.

Zolang er nog genoeg bot rondom de tanden en kiezen zit, dan heb je geen reden voor zorgen. En genoeg is in dit geval dat de verhouding “in het bot” versus “buiten het bot” minimaal 1:1 is. Je tandarts kan op de controlefoto’s (bitewings genoemd) zien hoe het botniveau is bij jou in de mond.

Tandvlees groeit niet meer terug, soms kan het wel chirurgisch hersteld worden. Dus het is belangrijk om je tandvlees goed te verzorgen, niet te veel en niet te weinig!