Je bent er weer vanaf tot de volgende controle!

Gepubliceerd op 30 maart 2022 om 09:15

Pff, de tandarts heeft niets gevonden. Wel weer tandsteen. Maar verder zijn we er weer even vanaf.

Het is fijn om de stoel te verlaten met de wetenschap dat je geen nieuwe afspraken hoeft te plannen. Maar wat betekend dat nu eigenlijk?

Is mijn mond nu stralend gezond?

We snappen allemaal dat een 10 beter is dan een 6. Terwijl beide een voldoende is. En het is ook best logisch dat een 6 een grotere kans op gedoe geeft in de toekomst.

Als je geen vervolgafspraken hoeft te plannen heb je dan een 10 of toch maar een 6?

Er is een oud gezegde dat luidt: “Geef een man een vis en je geeft hem voedsel voor een dag, leer een man hoe hij moet vissen en je geeft hem voedsel voor de rest van zijn leven”.

#reden nummer 2 waarom het niet lukt

Snappen hoe het zit, vraagt om kennis. Kennis over hoe een gezonde mond eruit ziet en dat vergelijken met je eigen mond. Als een gaatjes-vrije-toekomst wilt en je weet hoe dat er in je mond moet uitzien, zie je sneller dat je een probleem hebt .

Bovendien met kennis kan je ook zelf dingen veranderen. En hoeft de tandsteen niet meer weggehaald te worden omdat jij voorkomen hebt dat plaque tandsteen is geworden.

Leren hoe je zelf je mond stralend gezond kan houden is zoiets als leren vissen. Dus niet elke keer van voldoende naar voldoende, maar voortaan levenslang een voldoende.

Hoe klinkt dat voor jou?