Stokeren lukt me echt niet!

Gepubliceerd op 17 maart 2022 om 09:15

Tandenpoetsen lukt wel, maar dat stokeren krijg je maar niet in je systeem! Waarschijnlijk houd je het weer een paar weken vol als je bij de tandarts bent geweest.

Maar aangezien plaque een neverending story is, is het noodzakelijk om elke dag te stokeren. Dus hoe zorg je ervoor dat het stokeren in je systeem komt en dat je het gewoon wordt.

De doorzetter maakt van een gaatjes-vrije-toekomst realiteit

Als je maar lang genoeg doorzet, wordt het vanzelf gewoon. Zo werkt dat met automatismen. Toch is het behoorlijk naïef om te denken dat je dat wel even doet. Want als het zo simpel was, deed iedereen het al en was mijn boodschap niet meer nodig.

Dan zouden wij 20 maart op wereld mondgezondheidsdag vieren dat wij in een gaatjes-vrije wereld leven. Nu vieren wij dat we dromen van een gaatjes-vrije-toekomst!

Maak het stapje zo klein dat falen onmogelijk is!

In plaats van er all-in te gaan en vervolgens keihard te struikelen om vervolgens weer helemaal van voor af aan te beginnen. Kun je beter zo klein te beginnen dat het onmogelijk is om het niet te doen. Bijvoorbeeld elke dag alleen een stoker uit de verpakking te halen. Een week later ga je met de stoker 1 tand stokeren. En weer week week later 2 tanden. En zo ga je verder tot dat het luk om elke dag alle tanden en kiezen te stokeren.

Een stapje zo klein maken dat het onmogelijk is om het niet te doen noemen ze in Japan Kaisen. Wil je hier meer over weten, lees dan “De kunst van Kaisen” van Robert Maurer.

Wil je meer tips ontvangen hoe jij er zelf voor kan zorgen dat je mond stralend gezond wordt en vooral blijft.