Weer tandsteen, wanneer houdt het op?

Gepubliceerd op 16 maart 2022 om 11:49

Het is weer tijd voor de controle en de tandarts geeft aan dat er WÉÉR  tandsteen zit. Terwijl je toch elke dag poetst. Hoe kan dat toch? Zo ontzettend frustrerend!

Het is natuurlijk heel goed dat je elke dag poetst. Maar weet je ook zeker dat je elke keer ook daadwerkelijk alle plaque verwijderd hebt? En als ik je vertel dat je met tandenpoetsen maar maximaal 60% van de plaque kan verwijderen, begrijp je misschien ook beter waarom het best logisch is dat je tandsteen hebt.

Plaque is bovendien een neverending story!

Tandsteen is niet anders dan tandplaque die de tijd heeft gekregen om te calcifiseren. Doordat in de mond speeksel aanwezig is, kan de plaque gemakkelijk transformeren tot tandsteen.

We kunnen niet zonder het speeksel, dus zullen we ons moeten focussen op de plaqueverwijdering. Dus hoe minder plaque er zit, des te minder tandsteen!

Nu is plaque een neverending story, dus is het belangrijk om elke dag weer de plaque te verwijderen.

Maak plaque zichtbaar!

Het is dus belangrijk om continue weer je mond te verzorgen en de plaque te verwijderen. Maar niet alleen de frequentie is belangrijk. De effectiviteit, dus hoe goed je de plaque weghaalt, is belangrijk.

Om minder tandsteen te krijgen zult je een topper moeten worden in plaque verwijderen. Nu is tandplaque vaak niet goed zichtbaar. Daarom zou mijn tip zijn kleur eens wat vaker je tanden en kiezen, zodat je weet waar de plaque zit.

Meten is weten!